Cum a fost evenimentul ziua libertății culturii la Chișinău
Evenimentul ziua libertății culturii aflat la prima ediție pe plan internațional, a fost organizat de Fundația Ceata în spaţiul public, mulțumită susținerii Asociației Oberliht care a pus la dispoziție spațiul (FLAT SPACE — proiect artistic în aer liber). La început eram doar noi, organizatorii, patru persoane, și ne puneam întrebarea dacă va mai veni cineva. Am fost aproape de a anula prezentarea și de a trece direct la vizionarea filmelor din cauza aceasta.
Din fericire pe la opt și jumătate au început să vină persoane și ne-am adunat vreo zece persoane în final. Evenimentul a demarat cu o prezentare despre ce este cultura liberă de Iurie Nistor și probabil a stârnit curiozitatea și celor de la terasa de vizavi, care ne urmăreau cu interes. Cu părere de rău, însă, publicul nu a pus întrebări la finalul prezentării.
Au urmat proiecțiile video, care au reușit să atragă și mai mulți oameni curioși să vadă ce se proiectează. Ne-am uitat la filme și am împărțit participanților discuri cu muzică și filme libere, iar în acest răstimp pe scările Casei Culturii s-au mai adunat spectatori. S-au arătat interesați chiar și câțiva americani. Dumitru Ursu le-a făcut o mică introducere în cultura liberă și le-a explicat că nu e vorba de „gratuitate”, ci de libertate. Cei de la terasă de asemenea au avut ocazia să vizioneze filmele.
După eveniment, am fost la o terasă și, surpinzător, chiar am discutat aprins pe tema culturii libere.
Totuși, credem că evenimentul a avut succes deoarece a fost primul de acest tip, a fost o încercare de a prezenta cultura liberă publicului larg, departe de monitoarele de calculator, dorind să demonstrăm astfel că cultura este vie, că trebuie să aparțină tuturor și că oricine poate să facă cultură.
Mulți din cei care au venit au aflat pentru prima dată despre cultura liberă și acest lucru este cel mai important. Sperăm ca data viitoare să avem mai mult timp pentru promovarea evenimentului și să avem mai mulți participanți.
Materiale
Fotografii de la ziua libertății culturii din 2012, la Chișinău Anti-campania pirateria.md
One thought on “Cum a fost evenimentul ziua libertății culturii la Chișinău”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
[...] Moldova. În primul an de activitate, Ceata-MD a organizat 3 evenimente, „GNU+Linux în 2012”, „Ziua Libertății Culturii” și „Ziua proiectului Debian”, și 2 campanii de informare, „Pirateria.MD” și „Ziua [...]