Ceata din Moldova

Fundația Ceata

CMEP devine Ceata din Moldova

Comunitatea Moldovenească pentru Eliberarea Programelor (CMEP) înființată ca asociație obștească în 2011 devine Ceata din Moldova. Adresa cmep.md devine md.ceata.org.

Mai mulți contribuitori activi din Ceata în frunte cu Vitalie Lazu care au fost uniți de ideile de libertate promovate de această comunitate au creat în Republica Moldova asociația CMEP. La un an de la fondare, ne-am uitat la rezultate și am tras concluzia că efortul financiar și birocratic investit într-o asociație care să susțină comunitatea locală este prea mare și că accentul trebuie să cadă pe întărirea comunității, realizarea de evenimente de promovare și contribuția la arte și tehnologii libere.

Ceata din Moldova este formată din membrii din Ceata care locuiesc în Republica Moldova. Obiectivul principal al acestui grup este să organizeze noi evenimente pe plan local, așa cum a arătat că poate la sfârșitul lunii aprilie, când a avut loc evenimentul GNU/Linux în 2012 la Facultatea CIM de la UTM. Un alt obiectiv este implicarea mai multor utilizatori de programe libere din Republica Moldova în proiectele comunității Ceata și în general, în proiectele de arte și tehnologii libere.

Ceata este un substantiv colectiv și înseamnă grup. Pentru membrii ei, Ceata este un acronim recursiv, care conține deviza: Ceata eliberează artele și tehnologiile actuale. Anul acesta, Ceata împlinește 4 ani de la formare. Din 2008 conduce mișcarea de eliberare a tehnologiilor și artelor în România și Republica Moldova și nu intenționează să se abată de la calea sa, până când drepturile utilizatorilor nu vor fi câștigate și recunoscute în legislație.

Spre deosebire de un grup de utilizatori de Linux (en. LUG – Linux Users Group), Ceata este dedicată promovării exclusiv a programelor libere, nu folosește și nu oferă asistență pentru programe nelibere care eventual sunt rulate pe sisteme bazate pe nucleul liber Linux.

Față de grupurile de „surse deschise”, Ceata promovează „libertatea programelor” și folosește termenul „GNU/Linux” pentru sistemul GNU cu nucleul Linux.

Față de grupurile dedicate unui singur program liber, Ceata este interesată de orice program liber și proiectele derulate oferă un grad mare de diversitate potențialilor contribuitori.

Față de grupurile de programe libere în general, Ceata promovează și libertatea culturii.

Ceata este independentă, nu a făcut compromisuri indiferent de dificultățile de vizibilitate (Facebook, Twitter) sau financiare (sediul) prin care a trecut de-a lungul celor aproape 4 ani de existență.

Ceata este unică prin filozofia ei între grupurile informale sau organizațiile în care se vorbește limba română.

Ceata există ca să continue efortul de eliberare a artelor și tehnologiilor, cu accent pe cele moderne, folosite mai mult de utilizatori.

Prin revista fii-liber.ro, Ceata a reușit să orienteze spre libertate viziunea mai multor membri din grupurile FLOSS (en. Free/Libre/Open Source Software) din România și Republica Moldova.

Prin Ceata am reușit să convingem terți să elibereze programe, de exemplu Harta Politicii.

La evenimentele la care a participat, Ceata a reușit să atragă admirația participanților, să crescă entuziasmul și să demonstreze că este un grup pozitiv, etic și corect din punct de vedere politic.

Ceata nu a ascuns niciodată fonduri și nu a exclus niciun membru. Ceata se bazează pe transparență și meritocrație în promovarea libertății artelor și tehnologiilor. Fă parte din Ceata!

One thought on “CMEP devine Ceata din Moldova

Leave a Reply